понеделник, 20 юли 2009 г.

Мистериите: 2012

3 comments
Какво прави тази година толкова специална? Фактът че Олимпиадата ще бъде в Лондон? Не. Древната цивилизация на Маите от Централна Америка имат невероятно точен календар. Календарът предвижда, че краят на човешкия цикъл ще настъпи на 21-ви декември 2012 г. по времето на зимното слънцестоене. Маите са били изключително добри и в математиката и астрологията. Успели са да предвидят с уникална точност слънчевото затъмнение от наши дни още преди хиляди години.
Може би това е причината много хора да смятат, че краят на човечеството наистина ще настъпи през 2012г. Освен това много учени съобщават за важни астрономически факти, които ще се случат през 2012г. Според учените цялата слънчева система ще мине точно в центъра на нашата галактика, което може да доведе до смяна на полюсите. Нещо, което се случва на всеки 26,000 години. Звучи налудничаво, но много учени го предричат. Индийския календар също свършва през 2012г. Просто съвпадение? Не мисля така. Предстои да разберем.



-----------------------------------------------------------------------------------

Comments

3 comments to " Мистериите: 2012 "

Unknown каза...
20 юли 2009 г. в 23:19

Оста на въртене на Земята е наклонена спрямо равнината и на обикаляне(еклиптика) около Слънцето под ъгъл 23°27'. Но освен това оста извършва прецесия(поклаща се)спрямо перпендикуляра към еклиптиката. Както въртящ се пумпал. При Земята това движение е много бавно. Земната ос е насочена към някоя точка от небесната сфера във всеки един момент. Понастоящем тя сочи почти към α от съзвездието Малка мечка, която наричаме сега полярна звезда. 26,000 години е периодът за който земната ос се завърта напълно и сочи към същото място. Слънчевата система не може да мине през центъра на Млечния път защото се намира на ~ 26,000 светлинни години от него. "Светлинна година" е разстоянието което светлината изминава за една земна година.
Приликата между числата е само визуална. Едното е период време, а другото е разстояние. Та, ако искаш, каня те на коледа през 2012г. на кафе :-)

Unknown каза...
17 август 2009 г. в 13:05

Цялата далавера с майския календар е че просто тогава свършва 1 цикъл от него. Никой не е казал че тогава свършва света. След 2012 просто почва отначало цикъла на календара. И както има общи дими и корени на думи в различните езици така е напълно възможно и индийския календар да е взаимстван от майския или базиран на него по някакъв начин.

Zlati Pehlivanov каза...
2 септември 2009 г. в 15:15

moje li i az da doida na kafe pri tebe Ivo, 6toto izglejda 4e si4ki 6te sa zaeti da se gotvqt za kraq na sveta (rofl)

Публикуване на коментар

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com