сряда, 12 юни 2013 г.

10 умопомрачителни теории които ще променят твоето възприятие за света

0 comments
Реалността не е очевидна и проста както ние сме свикнали да мислим. Някои от нещата, които ние приемаме за истина са пословично грешни.
Учени и философи направиха усилие да променят нашите общи възприятия. 10-те примера по-долу ще ти покажат какво имам предвид.

1. Великото заледяване

Великото заледяване е теория за това, че нашата вселена е към края си. Вселената има ограничен запас от енергия. Според тази теория, когато енергията на нашата вселена се изчерпа, тя ще замръзне. Топлинната енергия, произведена от движението на частиците, топлинната загуба, закона на Вселената, означава че в крайна сметка това движение на частици ще се забави и вероятно един ден всичко ще спре.

2. Солипсизъм

Солипсизмът е философска теория, която твърди че нищо не съществува освен индивидуалното съзнание.  Първоначално звучи глупаво - кой по принцип напълно отрича съществуването на света около нас? Освен ако не се замислиш. Наистина е невъзможно да потвърдим каквото и да е освен нашето съзнание.
Не ми ли вярваш? Помисли си за момент за всички вероятни сънища, които си имал. Не е ли възможно всичко около теб да не е нищо освен невероятно сложен сън.
Но има хора и предмети около нас в които не можем да се съмняваме, защото можем да ги чуем, видим, подушим и усетим, нали? И да и не. Хората, които взимат LSD например, казват че могат да докоснат и най-убедителните халюцинации, но ние не твърдим че техните видения са "реалност". Твоите сънища симулират усещания също и в крайна сметка това което възприемаш е това което определен сектор от твоят мозък ти казва.
В резултат, кои части от нашето съществуване са безспорни? Никои. Не пилето, което ядем за вечеря или клавиатурата под пръстите ти. Всеки от нас може да е сигурен само в съществуването на собствените си мисли.

3. Философия на идеалиста

Джордж Бъркли (George Berkeley), бащата на идеализма, твърдеше че всичко съществува като идея в нечие съзнание. Повечето от приятелите му приемали тази теория за глупава. Някой от противниците му ритнал камък със затворени очи и казал "Ето развенчах теорията".
Идеята била такава че ако камъкът съществувал наистина само в съзнанието му, не е можело да го изрита със затворени очи. Опровержението на Бъркли е трудно да се разбере, особено в днешни дни. Той твърдеше че има всемогъщ и всевиждащ Господ, който вижда всичко и всички наведнъж. Реалистично или не?

4. Презентизъм 
Времето е нещо, което ние възприемаме като естествено, ако го изживяваме в момента ние нормално го разделяме на минало, настояще и бъдеще. Презентизмът твърди че миналото и бъдещето са нереални, докато само настоящето е реално.
С други думи, днешната закуска и всяка дума от тази статия ще спре да съществува след като я прочетеш, докато не я отвориш отново. Бъдещето е също толкова нереално, защото времето не може да съществува преди и след като се е случило.

5. Платон и Логос 

Всеки е чувал за Платон. Той е най-известният философ. Като повечето философи той също е имал да каже някои неща за реалността. Той твърдял, че отвъд нашата възприета реалност има друга със свят от перфектни форми. Всичко, което виждаме е само сянка и имитация на това какви са наистина нещата. Той твърдял че като изучаваме философията имаме шанс само бегло да видим какви наистина са нещата и да открием перфектните форми на всичко, което възприемаме.
В допълнение на това впечатляващо изявление, казва че всичко е направено от една и съща съставка. Което означава (според него) че диамантите, златото и кучешката каишка съдържат една и съща съставка, но в различна форма, което с откриването на атомите и молекулите се оказа вярно донякъде.

6. Етернализъм

Етернализмът е противоположното на презентизмът. Това е философия, която твърди че времето има различни слоеве. Цялото време е симулация, но се измерването се определя от наблюдателя. Това което вижда зависи от каква точка той наблюдава.
Динозаврите, Втората Световна Война и Джъстин Бийбър всички те съществуват симулативно, но могат да бъдат възприети само от определена локация. Ако някой е попаднал в тази точна на реалност, бъдещето е предначертано и свободата на избор е илюзия.

7. Ум в буркан

"Ум в буркан"  е теория дискутирана от учени и философи, които като повечето хора вярват че човешкото разбиране на реалността зависи изцяло на неговото субективно усещане.
Какъв е дебата? Представи си че ти си просто ум в буркан, който се управлява от извънземни или луди учени. Как би разбрал? И можеш ли да отречеш възможността че това е твоята реалност? Нещо подобно на теорията във филма "Матрицата".

8. Теорията за мултивселената

Всеки, който не е прекарал 10 години в пустинята е чувал за теорията за мултивселената или за паралелната вселена. Тази теория твърди че съществуват много паралелни веселени с различна реалност.
Какъв е смисъла? В паралелна система ти си бил убит с динозаврите, в друга ти си властен диктатор, в друга ти въобще може да не си бил роден, защото твоите родители не са се запознали.

9. Измислен реализъм 

Това е най-впечатляващата теория за мултивселената. Супермен е реален. Да, някои от вас могат да изберат и друга история, Хари Потър може би е също реален. Тази теория твърди, че заради безкрайните паралелни системи, всичко трябва да съществува някъде.

10. Феноменализъм

Всеки се интересува от това какво става с предметите, когато не ги гледаме. Много учени са изследвали тази теория и някои от тях са заключили, че те просто изчезват. Феноменалистите вярват че предметите съществуват само като феномен в съзнанието. Така че твоят лаптоп е тук само, когато го осъзнаваш и вярваш в неговото съществуването, но като се обърнеш и го забравиш вече спира да съществува. Няма съществуване без съзнание.


-----------------------------------------------------------------------------------

Comments

0 comments to " 10 умопомрачителни теории които ще променят твоето възприятие за света "

Публикуване на коментар

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com