понеделник, 1 юни 2009 г.

10-те разпространени заблуди: 5. Заразната Мери

0 comments
Митът че коремният тиф на Мери, най-опасната жена в Америка, е убил стотици, ако не и хиляди.
Историята на Mary Mallon е добре позната и няма спор, че е пренасяла коремен тиф. Също така е вярно, че така е причинявала смъртта на хора. Какво не е вярното в мита за нея?
В действителност Mary е работила като готвачка и е заразявала хора с тиф, но само 3-ма от тях са починали. Когато за пръв път е открито, че Mary е източник на заразата тя е поставена под карантина. След време на Mary й е било позволено да се прибере вкъщи и да се разхожда навън, само ако не работи като готвач. Тя приема. След като обаче никъде не може да си намери работа, тя започва като готвач в болницата под фалшиво име. Тя е причината 25 души там да се разаболеят и 1 да почине. Поради тази причина тя отново е арестувана и поставена под карантина, докато умира 18 години по-късно. На снимката по-горе е показана по време на първата си карантина.

Интересен факт: Интересното е че коремния тиф се разпространява от салмонелните патогенни микроорганизми, които принципно умират при топлината на готвене. Mary обаче често приготвяла сладоледни сладкиши. Липсата на хигиена също е спомогнала за разпространението им.



-----------------------------------------------------------------------------------

Comments

0 comments to " 10-те разпространени заблуди: 5. Заразната Мери "

Публикуване на коментар

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com