сряда, 10 юни 2009 г.

10-те разпространени заблуди: 8. Христофор Колумб е открил, че Земята е кръгла

1 comments
Това е един от най-старите митове, в които вярват милиони хора по света. Истината обаче е че той и моряците му се отказват от това си пътуване от страх, че ще пропаднат накрая на света.
Фактът че Земята е кръгла е открит от Питагор още 2000 г. преди да бъде създадена Испания. Изчисленията му тогава са толкова точни, че дори и днес се прилагат в някои формули.

Интересен факт:
На възраст от 53 години Колумб е арестуван заедно с двамата си братя още при завръщането си в Испания от Америка. След 6 седмици те биват помилвани от краля.



-----------------------------------------------------------------------------------

Comments

1 comments to " 10-те разпространени заблуди: 8. Христофор Колумб е открил, че Земята е кръгла "

jiroscop каза...
14 юни 2009 г. в 18:45

Всъщност идеята за сферичната Земя и доста популярна в древна Гърция. Пръв дължината на меридиана, минаващ през Александрия, изчислява Ератостен. Ето как той е изчислил, че меридиана е точно 40 000 км.
Той е знаел, че в днешен Асуан, намиращ се точно на тропика на рака, по времето на лятното слънцестоене, слънцето огрява директно отгоре. Това бил известен факт понеже търговците идващи с кервани от там са разказвали за дълбок кладенец, чието дъно се огрявало от слънцето точно на този ден. Той се намирал в Александрия - на 800 км северно от Асуан - разстояние измерено пак от керваните. След това е изполвал проста тригонометрия. Точно по времето на лятното слънцестоене поставил вертикално една пръчка с дължина да речем 1 метър. Измерил дължината на сянката и тка получил ъгъла на слънцето спрямо вертикалата - 7 градуса и 12 минути. Това е 1/50 част от пълна окръжност. Така той получил, че пълната обиколка на земята е 800х50 или 40 000 км.
Той също е изчислил много точно и ъгала на наклона на земната ос. Точно този ъгъл определя смяната на сезоните на Земята.

Публикуване на коментар

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com