събота, 3 октомври 2009 г.

Откриха планета, на която от небето валят камъни

0 comments
Учените от Washington University в St Louis откриха планета, чиято температура е толкова висока, че на повърхността й врят скали.
Планетата е почти 2 пъти по-голяма от Земята, но плътността й е по малка. Намира се на 490 светлинни години от Земята. Планетата е само на 1,6 милиона мили разстояние от своята звезда. Почти 23 пъти по-близо, отколкото е разстоянието от Меркурий до Слънцето.
Това прави така че планетата да е обърната само с едната си страна винаги към своята звезда както Луната към Земята. Така докато на едната й страна температурите са около 50 градуса то на другата те надвишават 2800 C.
Макар и учените да не са сигурни точно какъв е химическият състав на планетата, според тях това означава че каквато и скална обвивка да има то тя ще ври, образувайки минерална атмосфера. Когато скалните пари достигнат по-студени фронтове те падат под формата на скален дъжд (По същия принцип, по който на Земята протича кръговрата на водата).





-----------------------------------------------------------------------------------

Comments

0 comments to " Откриха планета, на която от небето валят камъни "

Публикуване на коментар

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com