понеделник, 30 март 2009 г.

Митовете за шоколада

0 comments


Не ни се иска да узнаем за вредите от шоколада.Всеки обича шоколад...е почти всеки.Аз го обичам.Нека да видим колко полезен и колко вреден е шоколада.

Може ли шоколада да стане причина за сериозни болести?
Шоколада често е обвиняван в смъртни грехове. Приписва му се участие във възникването на рака и много други болести, но това засега си остават глупости.
Японски учени са остановили, че когато се яде шоколад по малко, това може да намали вероятността от образуването на ракови клетки, язви, сърдечно-съдови заболявания. Също така спомага за укрепване на имунната система и предотвратява стрес и депресия. 
Шоколада-източник на енергия
Вярно е. Мазнините и захарта, които се съдържат в големи количества в шоколада са основните доставчици на енергия на организма.Магнезият и калият, които се съдържат в него спомагат за нормалното функциониране на мускулите и нервната система.Затова шоколадът е полезен за децата и за спортистите.

Шоколадът-виновник за наднорменото тегло
Само частично вярно.Шоколадът е с много богато съдържание на калории-мляко и захар.Шоколадените въглехидрати са класифицирани като лесно усвоими от организма.Прекалено големият поток от въглехидрати в организма обаче може да забави усвояването.Разбира се това няма опасност да се случи, освен ако не сте свикнали да ядете по цяла кутия шоколадови бонбони на ден.

Шоколадът подобрява настроението?
Неслучайно посягаме към шоколада, когато сме в лошо настроение.Той съдържа аминокиселини, които допринасят за сератонина, който учените наричат "хормон на щастието".

Шоколадът има стимулиращ ефект?
Истина.Teobromina-a и кофеина, съдържащи се в него стимулират сърдечно-съдовата и нервната система.

В шоколада има много кофеин.
Невярно.Средно в един шоколад се съдържа около 30мг кофеин, а в чаша кафе около 180мг.

Шоколада е вреден за зъбите и спомага за кариеса?
Невярно.В сравнение с другите лакомства шоколада най-малко вреди на зъбите:какаото предотвратява разрушаването на зъбния емайл.Японски учени дори смятат, че какао на зърна трябва да бъде добавяно в пастата за зъби.Разбира се шоколада не е заместител за почистване на зъбите, но стоматолозите смятат че той е много по-малко вреден от карамела например.

Шоколада възбужда.
Вярно.Възбуждащия ефект на шоколада са забелязали дори древните ацтеки.Те са го използвали за поддържане на силата.

Има ли в шоколада витамини?
Всичко зависи от качеството и сортовете на шоколада.Някои от тях съдържат не само витамин А и Б, но също и желязо, магнезий и калций.От гледна точка на съдържанието на витамини разбира се, че шоколада не може да се мери с една ябълка например.

Шоколадът е наркотик?
Кофеина както се спомена по-горе е съставка в шоколада, но в много малко количество.Teobromin-а попринцип може да предизвика зависимост, но и той е в много малко количество.Зависимост може да предизвика у човек, който известно време яде по 400-500 грама шоколад на ден.

Вярно ли е че белият шоколад е по-полезен от черния?
Абсолютно невярно.Учените са доказали, че черния шоколад е по-полезен, защото съдържа по-малко добавки.




-----------------------------------------------------------------------------------

Comments

0 comments to " Митовете за шоколада "

Публикуване на коментар

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com