вторник, 31 март 2009 г.

Нацистки кодоразбивач от Втората световна война

0 comments
Със сребърните шайби и многото жици можете да го объркате с телефонна централа, но това е вътрешността на Turing Bombe- машината за разбиване на кодове. Истински предшественик на компютъра. Тази машина разкодирала до 3000 съобщения на ден пускани от нацистките енигма-машини.
Това пълно копие на машината беше създадено миналия вторник от  Mike Hillyard.
Всички подобни машини са били унищожени по заповед на Чърчил от съображение за сигурност. Оригиналът е бил направен от блестящият математик по това време Алън Търнинг.
Ветеранките от войната Рут (вляво) и Жан Валентин (вдясно), които служат в Кралския флот по това време са работили на подобна машина.


Нека да обясним. Машината за разбиване на кодове е работила с не повече енергия от един котлон. На нея са записани повече от 158 трилиона комбинации за, които с направени на базата на различни нацистки съобщения. Всъщност нацистките съобщения са се кодирали много сложно, с помощта на машина наречена Енигма, която за всяка буква имала до 4 ротора за цифри. Именно през цялата война съюзниците са се опитвали да намерят въпросната машина Enigma, за да разберат принципа на нейното действие.






-----------------------------------------------------------------------------------

Comments

0 comments to " Нацистки кодоразбивач от Втората световна война "

Публикуване на коментар

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com