неделя, 29 март 2009 г.

Учени заснеха как вирусът на СПИН заразява клетките

0 comments
За пръв път в историята учени успяха да заснемат как вирусът на СПИН се разпространява в човешкия организъм.

Изследователите установиха, неизвестният до сега начин по който вирусът се предава от заразените към здравите клетки.
Това вдъхва надежди, че откритието ще помогне за създаването на ваксина срещу вируса, който е погубил повече от 25 000 000 души по цял свят.
Изследването стана възможно след като учените създадоха молекулярен клонинг на HIV клетки, който при излагане на синя светлина свети зелено.
Това позволи на учените да заснемат видеото с целия път на инфектираната клетка.
Те отбелязват, че когато заразена клетка влезе в контакт със здрава между тях се образува мост.
Авторът на експеримента д-р Thomas Huser казва: "Това което открихме може да покаже защо до сега всички опити за създаване на ваксина срещу СПИН са били неуспешни. Колкото повече ние знаем за начина на заразяване, толкова по-близо сме до откриването на ваксина."
В продължение на десетилетия се смяташе, че вирусът се разпространява по коренно различен начин. Смяташе се че заразените клетки се копират и се разпространяват по целия организъм.
Поради това всички предишни ваксини се концентрираха върху това да засилят имунната система, за да се разпознаят циркулиращите заразени клетки и да се атакуват от имунната система.
Предвиждат се нови изследвания, които целят да проследят начина по-който се развива вируса в новозаразената клетка.-----------------------------------------------------------------------------------

Comments

0 comments to " Учени заснеха как вирусът на СПИН заразява клетките "

Публикуване на коментар

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com