сряда, 6 май 2009 г.

5 неща, които може би не знаеш за БОКЛУКА

0 comments
1.Боклука има собствено место в Тихия океан
В едно кътче в Тихия океан изхвърлянето на пластмасови отпадъци е толкова голямо, че боклуците, които плуват по повърхността му са 6 пъти повече от всички живи организми пребиваващи там. Мястото е наречено "Great Pacific Garbage Patch".
Смята се че в Океаните по целия свят има изхвърлени над 100 милиона тона отпадъци.

2.Боклука вирее и на Еверест

Боклука е покорил дори връх Еверест. Катерачите, които са изкачвали върха през годините са оставили толкова боклук, че някои райони си се нуждаят от сметоизвозващи компании:) Да не говорим и за многото тела на хора, които са замръзнали на Еверест и са на такава височина, на която телата им не могат да бъдат свалени.

3. Някои боклуци могат да се запазят милион и повече години

Американската агенция за опазване на околната среда е изчислила, че на стъклените бутилки например са им нужни 1 милион години, за да се рециклират напълно. За пластмасовите чаши се изискват над 500 години, алуминиевите кутии се нуждаят от 200 до 500 години.

4.Депата за отпадъци замърсяват околността с въглероден диоксид

Разумен съвет е да живеете далеч от депа за отпадъци. Може би дори е по-разумно да нощуваш на палатка в Чернобил и да си направиш пикник. Въздуха, почвата и водата в близост до депата за отпадъци съдържат токсини многократно над нормалното.
Освен това в депата за обработка на метан се отделят метанови частици, които са многократно по-леки от въздуха и се разпространяват лесно. Именно метана се сочи като един от основните фактори за глобалното затопляне. Има близо 12 пъти по-високо съдържание на въглероден диоксид.

5. Лазерното изгаряне на боклука е многократно по-безвредно от всички останали видове изгаряне

С този тип на изгаряне най-запознат е Dr. Louis J. Circeo от техническия институт в Georgia, който е и създател на лазерното изгаряне.
Според него лазерното изгаряне превръща боклуците в синтетичен газ, които е многократно по-безвреден от въглеродния диоксид. Този тип изгаряне също така е и най-икономичния.
Въпреки това депа за боклуци по целия свят изпускат огромно количество въглероден диоксид всяка секунда.
Photo by mugley-----------------------------------------------------------------------------------

Comments

0 comments to " 5 неща, които може би не знаеш за БОКЛУКА "

Публикуване на коментар

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com