вторник, 19 май 2009 г.

9 начина да подобриш работата на мозъка си за по-добър живот

0 comments
Не всеки се е родил с голям мозък. Не всеки може да каже: "Елементарно Уотсън". Всеки мозък обаче разполага с над 100 милиарда неврони и произвежда на 100 вата чиста енергия. При него е същото като при мускулите, колкото повече ги използвате, толкова по-големи стават и по-добре работят.
Ако търсите подобряване на психическото познание, засилване на вашата бдителност и увеличаване на паметта по-долу ще намерите 9 начина да подобрите работата на мозъка си.

1.Упражнения
Знаете че е добре за мускулите ви, но за мозъка? Абсолютно! Повече от 20% от кръвта и кислорода отиват директно в мозъка. Сърдечната активност особено ефективно увеличава притока към мозъка и го кара да работи като добре смазана машина. Ако искате да направите нещо повече за сърдечната активност може да се занимавате с йога. Много от позите в йога са създадени специално, за да увеличат притока на кръв и кислород към мозъка. Ако сте ограничени с времето нещо толкова просто като да отворите прозореца и да вдишате чист въздух също е доста ефективно.







2. Повече вода
Ако търсите повече енергичност оставете обичайното еспресо. Вместо това опитайте с 2 чаши вода. От кофеина можете временно да се почувствате по-бодри, но в дългосрочен план това ще ви накара да се чувствате много по-уморени от дехидратирането на вашите мускули. В големи количества кофеинът може да ви причини стомашен дискомфорт.
Водата в този случай е прост начин да се поддържа ума свеж и готов за работа.










3. Намерете стимул
Един приятел често казваше:" Не ми е нужен кофеин след като имам Motorhead". Освен музиката има и много други стимули, които могат да повишат вашата продуктивност. Розовият цвят например е визуален афродизиак. Различните визуални възбуди увеличават притока на кръв и могат да ви направят по-съсредоточени. Аромата също е доста добър стимул за мозъка. Аромата на лимона и ментата например са известни със стимулирането на мозъка.


4. Играйте игри
Проучванията на учени са доказали, че играенето на различни игри увеличава и дори възстановява психично познавателните способности. Кръстословиците и судокуто са истинска гимнастика за мозъка. Във всички случаи мозъка се опитва да намери решение на даден проблем. Най-добрата тренировка за мозъка са стратегическите игри, защото те изискват най-голяма активност на мозъка.










5. Сърфирай в интернет

Скорошно проучване на учени от университета в Калифорния доказа, че сърфирането в интернет стимулират зони на мозъка, които отговарят за вземането на решения.
Проучването доказа, че много по-активен е мозъка, когато сърфирате в интернет, отколкото като четете книга. Да не говорим за множеството игри в интернет, които само чакат да те направят по-умен:)







6. Използвайте билки
Има десетки билки, които стимулират работата на мозъка. Гинко Билобата и Женшена са най-известните от тях.









7. Научи нещо ново
Това изглежда доста очевидно, нали? Това обаче не е толкова просто. Много малко хора намират време или желание най-вече да овладеят нови умения или да прочетате нова книга, която не е свързана с училището или работата. Изучаването на чужд език, ученето на нова рецепта, изучаването на непознат предмет стимулира части на мозъка, които до сега вероятно са работили доста малко. Всичко това обаче изисква време, нали? Грешно! Отделете по 15 минути на ден в нови открития и познания и ще бъдете изненадани колко ще научите.






8. Почивка
Почти нищо не е толкова важно за правилното функциониране на мозъка както ефикасния сън. Не всеки се нуждае от едно и също количество сън, но се опитайте да мислите, когато сте уморени. Буквално боли! Има няколко начина да получите ефикасен сън. За по-лесно добро заспиване четете някаква книга. Най-добре художествена литература. Ако когато се събудите все още мозъка ви се чувства уморен това не е сигурно, че е от недостатъчно сън. Подбирайте добре храната си преди лягане.

9. Правете секс
Един от най-ефикасните начини за повишаването на притока на кръв към мозъка е секса. Правенето на секс също така произвежда хормони, които драстично променят ефективността на мозъка. Пример за това е окситоцина. Също така секса преди сън ще го направи по-лек и ефективен:)



-----------------------------------------------------------------------------------

Comments

0 comments to " 9 начина да подобриш работата на мозъка си за по-добър живот "

Публикуване на коментар

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com