понеделник, 4 май 2009 г.

Динозаврите оцеляват още 500 000 години след сблъсъка с астероида

1 comments
Учените откриха нови доказателства, че малка отделна група динозаври са избегнали унищожението и са продължили да живеят в скалисто пустинно плато в Северна Америка.
До сега палеонтолозите твърдо вярваха, че те са изчезнали преди 65 млн. години, когато астероид се удря в Земята.
Сега обаче те установяват, че е имало оцелели динозаври в малък отдалечен район, където в момента се намира Ню Мексико.
Откритите кости там показват, че те са живели още половин милион години след сблъсъка.
Откритието бе публикувано тази седмица в списание Palaeontologia Electronica и се смята за най-големия пробив на палеонтологията в настоящия век.
Проверката на възрастта на костите е направена със свръхмодерна технология и показва, че новооткритите кости са с 500 000г. по-млади от всички открити до сега.
Откривателят им обаче казва:
"Има вероятност факторът реки и почва да са оказали влияние върху резултатите от изследването. Така че оцеляването на динозаврите след сблъсъка засега си остава фантастика. Едно нещо е сигурно- ако динозаврите са оцелели те не са били широко разпространени."
Междувременно учените постигат нови открития за първата глобална катастрофа.
Геолози стигат до заключение, че глобално затопляне преди 250 млн. години е унищожило от 80 до 95% от видовете на Земята.
Откритията са публикувани в списанието Earth and Planetary Science Letters.-----------------------------------------------------------------------------------

Comments

1 comments to " Динозаврите оцеляват още 500 000 години след сблъсъка с астероида "

jiroscop каза...
13 май 2009 г., 23:01 ч.

Винаги ми е било смешно твърдението, че динозаврите били измрели до крак. Тва никой учен не го твърди или ако го твърди е малоумник :) Динозаврите са си живи и здрави и днес. Дори процъфтяват и ги срещаме всеки ден около нас. Птиците са съвременните наследници на динозаврите :)

Публикуване на коментар

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com