вторник, 5 май 2009 г.

Историята на дънките

1 comments
Президенти, актьори, каубои, музиканти, рок-звезди...Всички те не могат да устоят на една страст...

...да разбият всички правила на поведение и да облекат стари и износени дънки. Дънките са повече от Big Mac и Coca Cola за икономиката.

През 1998г. в щата Невада бяха открити най-старите дънки в света-на 120 години. Въпреки голямата възраст дънките са били в добро състояние. Те бяха закупени от компанията Levi`s за 46 530$.

Татко Strauss

В средата на миналия век в САЩ вилняла златна треска. Особено в Калифорния, която тогава станал синоним за място, където можеш да забогатееш бързо.
През 1953г. Леви Строс (Levi Strauss) обхванат от златната треска се мести със своята сестра в Сан Франциско.
Тук започва всичко. За да си направи по-удобен панталон за копаене в мината Levi съшива няколко парчета плат предназначение за палатки. Така се раждат и първите дънки. Издръжлив, удобен и практичен панталон той бързо става хит при миньорите и каубоите. В това Levi вижда възможност за бизнес и започва да ги продава.
До средата на 20-ти век дънките били популярни в цяла Западна Америка. Повечето американци били чували за дънките, но не искали да ги купуват, защото смятали че това било облекло на работническата класа.
По време на Великата депресия, производителите се сблъскват с небивало търсене. Така дънките стават синоним на смелите мъже.
Истинската революция на дънките започва, когато Елвис Пресли, Марлон Брандо и Джеймс Дийн започват да ги използват със своя образ на сърцеразбивачи, който винаги ще се радва на висока популярност.

Дънките плъзват по целия свят
През 1960г. дънките намират целеви аудитории. Хипитата, пацифистите, рокерите ги използват, за да покажат протеста си. В резултат на това продажбата на дънките рязко скача. През 1961г. те са представени в световната модна столица Париж. До края на 60-те в Източна Европа дънките се превръщат в синоним на свобода и протест като в СССР дори е било много трудно да се сдобиеш с такива, което вдига популярността им.
През 70-те и 80-те дънките са вече голям фактор на пазара. Колекции създават Калвин Клейн, Ив Сен Лоран и Хелмут Ланг.
Тук дойде и намесата на грънджа и Кърт Кобейн, който дават допълнителен тласък на набиращата скорост мода.
Днес само за година продажбата на дънки в САЩ носи до 10 млрд. долара. Вече не са много хората, които не биха носили дънки.



-----------------------------------------------------------------------------------

Comments

1 comments to " Историята на дънките "

jiroscop каза...
13 май 2009 г. в 23:29

Тоя Леви не е ли по скоро от 1800 и някоя???

Публикуване на коментар

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com