сряда, 20 май 2009 г.

10 медицински заблуди

0 comments
10. Захарната хиперактивност

Митът, че захарта прави децата хиперактивни.
Dr. Vreeman и Dr. Caroll от Riley Hospital for Children казват: " Направихме най-малко 12 различни опита с различни диети с деца, в които се съдържат различен брой захарни добавки. Това по никакъв начин не повлия на активността на децата"9. От главата се губи най-много топлина
Митът че в студено време колкото и добре да си облечен, ако главата ти не е екипирана за студено време тялото ти губи най-много топлина.
Направено е военен експеримент преди години, който цели да изпита загубата на телесна температура в условие на ниски температури. Войниците са били изцяло екипирани с изключение на главите им.
Около 10% от телесната температура е изгубена от главата, а останалите 90% от тялото.8. Пийте много вода
Митът, че на ден трябва да пиете поне 8 чаши вода на ден.
Произходът на този мит е още от 1945г., когато правителствена агенция в САЩ излезе със становище че човек трябва да пие най-малко 8 чаши течности на ден. Тогава са имали предвид всякакви видове течности. В това число и течностите, които се съдържат в храните. С течение на времето "течностите" са останали в съзнанието на хората като "вода". Може би и оттам идва този мит. Истината е че ако организма ви има нужда от течности ще ви алармира.


7. Дъвката
Митът че ако погълнете дъвка на организма ще са му нужни 7 години, за да я изхвърли.
Вярно е че дъвката е несмилаема в организма ви, но тя без проблеми си се придвижва през хранителната ви система.6. Пукането на кокалчетата на пръстите
Митът, че ако си пукате кокалчетата на пръстите това ще предизвика артрит.
Артрита се получава от много неща, но не и от пукане на кокалчета.

5.Бебешките зъби
Митът че никненето на нови зъби при бебето може да му причини треска.
При поникването на млечните зъбчета на бебето може да се забележи висока температура, но не и треска.


4. Лечението на рак
Митът че лечението на рака не може да е безболезнено, освен това е и нелечим.
Макар това да е донякъде вярно преди 30 години 90% от децата с левкемия загиват, докато днес 80% от тях оцеляват.
Много хора смятат че ракът е нелечим, но това не е вярно. Има стотици хора, които са се преборили с коварната болест и които днес са напълно излекувани. Различни лекарства съществуват за лечение на рак. Някои от тях наистин са ефективни в отделни случаи, така че се струва да се опитат.

3. Болките в гърба
Болките в гърба трябва да се лекуват с почивка.
Напълно грешно. Болките в гърба няма да отминат, ако лежите. Изследванията показват, че хората, които продължават да се занимавате обичайните си дейности много по-бързо се отървават от досадната болка.
39 независими проучвания показват, че лежaнето в легло е много по-вредно, ако ви боли гърба, отколкото различни видове забавления.

2. Месото от пуйка предизвиква сънливост
Месото от пуйка те кара да се чувстваш по-сънлив, защото съдържа триптофан.
Това е един от най-разпространените митове. Истината е че пилешкото и свинското месо съдържат почти еднакво количество триптoфан с това на пуешкото месо. Истината е че тежките храни забавят кръвния поток и причиняват сънливост.
1. Яденето посред нощ ви прави дебели
Може би най-разпространения медицински мит. Ако приемате по-малко калории, отколкото сте изгорили ще отслабвате, ако приемате повече отколкото изгаряте ще дебелеете. Всичко е толкова просто. Почасовото хранене може да има много ползи. То кара човека да бъде по-продуктивен. Закуската посред нощ обаче не е по-различна от тази сутрин например.

Вижте още:


Ужасната истина за Coca Cola

Преди и сега:) Всички остаряваме

9 начина да подобриш работата на мозъка си за по-добър живот-----------------------------------------------------------------------------------

Comments

0 comments to " 10 медицински заблуди "

Публикуване на коментар

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com