сряда, 8 април 2009 г.

10-те научно разкрити мистерии: 1.Акустиката на Епидавърския театър

2 comments
Театъра в Епидавър близо до Атина е построен през 4-ти век преди христа. Въпреки времето през което е построен театъра има страхотна акустика. Актьорите са можели да бъдат чути перфектно от всичките 15,000 зрители без допълнителни приспособления. За да демонстрират страхотната акустика години наред екскурзоводи водят своите групи от туристи на това място, застават в центъра на постройката и говорят със спокоен глас.
Как звука се чува толкова чисто и добре е загадка за учените в продължение на много години. Една от теориите е че преобладаващите по това място ветрове спомагат това да се случи. Оказа се обаче че отговора се крие в седалките.
През 2007-ма година учените от Грузинския технологичен университет откриват, че варовиковия състав на местата за сядане има способността да "убива" ниските честоти на гласовете като по този начин намалява шума от тълпата.
Все още не е ясно дали всичко това е направено с ясно съзнание и е продукт на страхотно развита технология или е просто случайност.
Ето демонстрация...

Още от поредицата Тук







-----------------------------------------------------------------------------------

Comments

2 comments to " 10-те научно разкрити мистерии: 1.Акустиката на Епидавърския театър "

MARFI каза...
9 април 2009 г. в 19:29

Не ми бе хрумвало за това свойство на варовика ( а ако по-шуплест) направо си правиш звукозаписно студип :)

Браво!

Anelia каза...
9 април 2009 г. в 19:30

Това си е идея:)

Публикуване на коментар

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com