сряда, 22 април 2009 г.

Учени откриха обитаема планета

0 comments
В търсене на планета сходна със Земята учени от Hatfield, Англия откриха 2, които ужасно много напомнят Земята. Едната е със същия размер, другата е на сходно място. И двете планети са разположени близо една до друга. Английските учени казват, че не само са намерили най-малката екзо-планета позната ни досега, наречена Gliese 581е, но и че на съседната на нея планета Gliese 581d очевидно живота е в разцвета си.
"Светия Граал в астрономията е търсенето на планета сходна със Земята"-казва Michael Mayor, астрофизик от Университета в Женева.
Американските експерти пък нарекоха откриването на планетата "изключително".
Gliese 581 е само 1,9 пъти по-голяма от Земята като досегашните открити планети са били сходни с размера на Юпитер.
Според учените Gliese 581d е твърде близо разположено до звезда, което я прави твърде гореща, за да има живот на нея. Все пак откритията в Слънчевата система 20 (1/2 светлинни години от Земята) показват голям напредък в търсенето на обитаема планета.
Учените откриха, че орбитата на планетата Gliese 581d е разположена в зона близо до звездата, коята е благоприятна за течното състояние на водата.
Според учените Gliese 581d е твърде голяма, за да бъде съставена само от скали. Астрономът Stephanie Udry казва че, вероятно планетата има големи и дълбоки океани.
Близо 350 планети са открити от учените, но за всички досега се смяташе, че има изключително малка вероятност да има живот на тях. Откритието на Gliese 581d е една огромна стъпка към откриването на обитаема планета от близо десетки милиарди планети планети, все още неизвестни на учените.



-----------------------------------------------------------------------------------

Comments

0 comments to " Учени откриха обитаема планета "

Публикуване на коментар

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com