четвъртък, 16 април 2009 г.

10-те научно разкрити мистерии: 6.Мистериозната таблетка

0 comments
Кръглата глинена таблетка е открита преди около 150 години в днешен Ирак. В таблетката са изобразени рисунки на съзвездия и пиктограма базирана на текст, известен като клиновиден, който е бил използван от самаряните (най-старата известна цивилизация на света).
В продължение на десетилетия учените не са успявали да разчитат таблетката.
През 2008г. учените от университета в Bristol Alan Bond и Mark Hempsell най-накрая успяват да дешифрират клиновидния код. Разбира се не без помощта на компютър, който е способен да възстанови нощното небе хиляди години назад. Двамата учени установяват, че на таблетката е изобразено звездното небе, което се отнася до събитията свързани на 29 юни 3123г. пр.Хр (юлиански календар) преди разсъмване. Предполага се, че е направена от шумерски астрономи.

Интересен факт: На таблетката до съзвездието Риби е изобразен странен обект, който учените дешифрират като астероид. Според тях този астероид е същия, който е причинил кратера в Алпите.

Още от поредицата Тук







-----------------------------------------------------------------------------------

Comments

0 comments to " 10-те научно разкрити мистерии: 6.Мистериозната таблетка "

Публикуване на коментар

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com