петък, 10 април 2009 г.

10-те научно разкрити мистерии: 3.Мрачният ден в New England

0 comments
На 19-ти май 1780г. необичайно тъмен ден е отбелязан в New England и части от Канада. Някои от дърветата изгорели. По това време явлението всяло паника в жителите. Тогава те го счели за религиозен знак. Дори днес много хора вярват, че това е било свръхестествено явление. Различни обяснения има на случилото се. От вулканични изригвания до небесни катаклизми.
Близо 230 години по-късно, изследователи от университета в Мисури разкриват загадката.

Черпейки информация от различни записки по това време и от пръстените на увредените от огъня дървета, учените стига до заключение че Мрачният ден е бил предизвикан от огромен пожар бушуващ в Канада. По време на пожара топлината на въздуха носен от теченията от Канада била толкова голяма, че прониквала в кората на дърветата и ги прогаряла.
Учените проучили и дървесни пръстени в областите и около Онтарио и достигнали до извода, че на стотици мили дърветата били увредени.

Интересен факт: В записките на хората по това време, този ден се описва като денят, в който животните са започнали да се държат странно, цветята са увехнали, големи стълбове дим са се понесли в небето, незнайно откъде и множество птици са накацали в района.
Още от поредицата Тук







-----------------------------------------------------------------------------------

Comments

0 comments to " 10-те научно разкрити мистерии: 3.Мрачният ден в New England "

Публикуване на коментар

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com