сряда, 22 април 2009 г.

10 проекта, които вероятно ще спасят света

0 comments
Изправен пред масивен растеж на населението, топене на ледниците и все по-голямата нужда от приспособяване, трябва да се намерят трайни решения на проблемите. Тези решения трябва да се намерят колкото се може по-скоро, за да могат да се задоволят нашите енергийни нужди. За щастие вече в ход са 10 големи "зелени" проекта, които вероятно ще решат големите проблеми пред които е изправен света днес.

1.Qaidam Basin PV, Китай
Представена през януари 2009-та година, слънчевата ферма в Китай ще бъде една от най-големите в света. Тя ще генерира до 1GW електроенергия. Това ще е нищожен процент от енергията, която Китай си набавя чрез въглища и електростанции, но все пак това е стъпка в правилната посока.

2.Markbygden, Sweden
С 1101 турбини, разположени на 450 км2, Markbygden вятърната ферма ще бъде една от най-големите вятърни електроцентрали в света. Планува се да бъде открита през 2020г. Швеция планира до тогава да произвежда 50 на сто от енергията си чрез алтернативни източници като тази вятърна електроцентрала ще произвежда 8% от цялата енергия в страната. В момента се чака одобрение от шведското правителство. Проекта струва 5 милиарда евро и ще докарва 12Twh енергия на година.

3.Трите клисури, Китай
Този хидроелектрически язовир в Китай ще бъде най-големия в света. Той ще започне да функционира през 2011г. Ще произвежда 22 500Mwh на година.

4.Acciona Amareleja (Moura) PV централа, Португалия
Завършена през миналата година тази слънчева електроцентрала в момента е най-голямата в света. Произвежда над 93 млн. Kwh електроенергия на година, достатъчна за 30 000 португалски домакинства.

5. Водна електроцентрала, Hebrides
Великобритания е морска страна. Поради това се предвижда след време бреговете и да са осеяни с подобни електроцентрали, които генерират енергия от вълните. Предвижда се тази електроцентрала да започне да работи през 2011г. и да генерира до 5,5 Gw енергия.

6. Leyte геотермално поле, Филипините
Изобилието на "горещи скали" във Филипините ги превръща във втория най-голям източник на геотермална енергия в света.

7.Topaz слънчева електроцентрала, San Luis Obispo County, California
Първото място на португалската слънчева електроцентрала е сериозно застрашена от проекта в Калифорния, който се очаква да бъде реализиран през 2012-2013г. Тази слънчева електроцентрала ще генерира достатъчно електроенергия за повече от 190 000 американски домакинства.

8. Sevilla PV, Sanlucar la Mayor, Испания
Тази слънчева електроцентрала ще бъде най спиращата дъха. Тя ще представлява масив от 600 стоманени огледала, които ще се разположени на върха на 150 метрова кула. Слънчевата електроцентрала ще генерира електроенергия за около 6000 домакинства.

9.Maglev вятърни турбини, навсякъде?
Вятърните турбини вече се разработват в Китай и се предвижда да бъдат за масова употреба. Те са способни да генерират голямо количество енергия. Все още технологията е в разработка.

10. Ранчото Babcock, Флорида
В момента се очаква одобрение. Ранчото Babcock е с 19 500 жители. Предвижда се енергията му да бъде осигурена от големи слънчеви колектори.
Алтернативни източници на енергия съществуват и те набират все по-голяма популярност. Безкрайни източници на енергия и по-малко замърсяване. Може би реалност след години.



-----------------------------------------------------------------------------------

Comments

0 comments to " 10 проекта, които вероятно ще спасят света "

Публикуване на коментар

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com