вторник, 28 април 2009 г.

Всичко за свинския грип

0 comments
Тъй като информацията за свинския грип в България е оскъдна по-долу ще намерите всичко свързано с вируса.
Вируса на свинския грип може да мутира и да се предаде на човека след което започва предаване от човек на човек. Именно това стана в последните дни и заплашва да се превърне в епидемия. Хората постоянно работещи с животни са най-уязвими от заразяване.
При хората свинския грип протича по същия начин по който и обикновения грипен вирус, а именно втрисане, висока температура, гадене и болка в мускулите.
Свинския грип може да се разпознае единствено по лабораторен път.
Единственото, което можете да направите, за да предотвратите заразяване засега, тъй като все още няма ваксина е да прилагате стандартните процедури за защита от грип и именно най-важното често да си миете ръцете със сапун дори да дезинфекцирате със спирт или алкохол винаги, когато сте били навън.
Ваксини за щама H1N1 ще бъдат готови най-рано през юни 2009-та.
Лечението, което се прилага в момента за свински грип е употребата на оселтамивир или relenza. Свинският грип е лечим, ако се открие навреме (през първите 2 дни при поява на симптомите). С течение на времето започват усложнения. Често се стига до смърт.

Огнища на чумата
На 20 август 2007 министерството на земеделието във Филипините докладва за появата на свинския грип. Смъртността при свинете тогава е едва 10%.

Заразата плъзва по хората
На 5-ти февруари 1976г. в САЩ много от армията на Fort Dix започват да се чувстват слаби и уморени. Главнокомандващия умира на следващия ден, а 4 от неговите подчинени са хоспитализирани. 2 седмици по късно излиза становище, че причината за смъртта му е щамът на грипа идентичен с този от грипната пандемия през 1918г. Разтревожени гражданите на САЩ призовават президента Джералд Форд да бъдат предприети незабавни мерки за ваксиниране на всички хора.
Въпреки това началото на имунизационната програма се забавя и тя започва едва на 11-ти октомври 1976г. Въпреки това много хора умират.

2009-та грипната епидемия
Новият щам на свинския грипен вирус, който се появи тези дни се различава от предшественика си. Той е подтип на щама H1N1.
Мексиканската здравна агенция призна, че разпространението може би е станало посредством мухи, който са пренесли вируса от заразени свине.
Сегашният щам на свинския грипен вирус може да се адаптира много по-бързо от предшественика си H1N1 и е много по-опасен. Ваксина все още се разработва.

Може да намерите информация на засегнатите зони от вируса както и отделните случаи в реално време ето ТУК.






-----------------------------------------------------------------------------------

Comments

0 comments to " Всичко за свинския грип "

Публикуване на коментар

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com