вторник, 21 април 2009 г.

14 факта, които вероятно не знаеш за...парите

0 comments
Няколко интересни факта за хартийките, които до голяма степен определят живота ни:
1.Като отиваш да си плащаш данъците всяка година е добре да знаеш, че от това няма измъкване:) Плащането на данъците датира още отпреди почти 5000 години, когато египтяните започват да плащат данъци в стоки и труд.
2.Събирането на данъците започва да става много лесно още преди 25000г. пр.Хр, когато в Египет и Месопотамия започва да се използва злато и сребро за разменно средство.
3.Кражбата започва да става много популярен начин, за да се сдобиеш с разменно средство, за това древните храмове стават първите банки, с идеята да стреснат крадците.
4.Първите ипотеки? Появяват се около 1700г пр.Хр, когато по-заможните Вавилонски свещеници започват да дават заеми на местните жители.
5. Основаната в Италия заложна къща през 1472г. Banca Monte Dei Paschi Di Siena е най-старата банка оцеляла в днешно време.
6.Първите книжни пари се появяват в Китай през 910г. и изумяват Марко Поло 3 века по-късно, когато той пише, че китайския император Kublai Khan, произвежда твърде много разменни хартийки.
7. ...Именно това повишава инфлацията в Китай и през 15 век. икономиката им се срива, поради което са принудени да премахнат всичките си книжни банкноти.
8.Гражданската война в САЩ вдъхновява правителството да направи странни за тогава "зелени банкноти" още през 1861. Това са първите долари.
9.Общата стойност на всички американски долари по света е около 829 милиарда долара.
10. ...Това са 2/3 от паричните средства, които с превеждат в останалите страни.
11. В едно проучване през миналата година е установено, че по доларите има най-много остатъци от кокаин в сравнение с останалите световни валути. Изследван е химичния състав на парите. Установено е също, че това са най-мръсните пари като са откритите много бактерии.
12. ...Това може да обясни защо около 1916г. е можело да дадете вашите пари във Вашингтон и да получите чисто нови банкноти.
13. Хартията използвана за американските долари не е направена от дърво. Съдържа 75% памук и 25% лен.
14. 5$ американски са може би най-трудната банкнота за фалшифициране. В нея има изрисувани повече от 650 000 миниатюрни купола.
-----------------------------------------------------------------------------------

Comments

0 comments to " 14 факта, които вероятно не знаеш за...парите "

Публикуване на коментар

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com