понеделник, 13 април 2009 г.

10 животни, които вероятно ще изчезнат в следващите 10 години

3 comments
Много животни са изчезнали от лицето на Земята. За други остава още шанс да бъдат спасени. Ето някои животни, които до 10 години вероятно няма да видим повече.

Иберийски рис
Едно от най-застрашените животни от изчезване. Броят му е сведен до 120 екземпляра, разпръснати в различни групи в Португалия, Испания и Южна Франция. Бракониерството, сблъскването с превозни средства и рязкото намаляване на популацията на зайци са едни от факторите, поради които Иберийският рис вероятно ще изчезне. Испанското правителство взема мерки и периодично пуска зайци в местата където живее рисът. Ако Иберийския рис изчезне, то това ще бъде първият представител на семейство котки, който ще изчезне от 2000 години насам.

Суматренски орангутан
Те наброяват не повече от 7,500. Специалисти твърдят, че до 10 години те ще бъдат изчезнал вид. Намаляването на броя им се дължи на човешка намеса както и на
много пожари, заради които орангутаните не могат да живеят в естествената си среда.


Крефтов мустакат вомбат
Това е най-голямото австралийско двуутробно. Може да нарасне до метър и тегло 40кг. Подобно на къртицата, то копае тунели под земята. Едва 100 подобни екземпляра в момента живеят в малка заградена местност в Куинсленд.

Кожеста костенурка
Най-голямата от всички морски костенурки. Може да достигне дължина до 2 метра и тегло от 300 до близо 550кг. Могат да се гмуркат до 1200м дълбочина, тъй като ловуват медузи. Могат да се срещнат в Индийския, Атлантическия и Тихия океан както и в южна Аржентина. През последните 2 десетилетия броят им рязко е намалял, заради бракониерство и продажба на яйцата им. През 1980г. броят им е бил около 115 000, а в днешни дни те наброяват между 26 000 и 43 000.

Pied Tamarin
Този вид примат обитава една малка част от Земята. Областта Манауш в Северна Бразилия.


Черен носорог
Рогата на черните носорози са много ценени за използването на орнаменти и заради тяхната "лековита" според някои хора способност, въпреки че те са със същия състав както човешката коса и човешките нокти. В началото на века в Африка е можело да се видят стотици хиляди от този вид, но сега са едва няколко хиляди. Бракониерството е един от най-големите фактори за намаляването на вида.

Dama GazelleВ момента има от 50 до 100 екземпляра от този вид на цялата планета.


Китайски алигатор
Този мини-крокодил рядко достига повече от 2 метра и тегло от 40кг. Живее в долното течение на реката Яндзъ, същата река където е изчезнал един от най-уникалните видове делфини. Кожата му е много ценна за бракониерите. От 150 до 200 екземпляра съществуват в момента от този вид в дивата природа.


Сейшелски прилеп
Може би има от 50 до 100 екземпляра от тези бозайници на планетата. Те обитават Сейшелските острови, разположени в Индийския океан, североизточно от Мадагаскар.


Дива двугърба камила
Този рядък прародител на опитомените камили живее в района на пустинята Гоби в Северозападен Китай и Югозападна Монголия. За разлика от арабските камили тази има две гърбици. Въпреки че камилата е оцеляла 45 годишен период на ядрени опити в Китай тя не може да се справи с лова на бракониерите, дивите вълци, растящата промишленост и генетичното смесване с домашни камили. Има само около 650 екземпляра останали в Китай и около 350 в Монголия.

Можете да прочетете още 11 заснети животни, които няма да видим никога вече!



-----------------------------------------------------------------------------------

Comments

3 comments to " 10 животни, които вероятно ще изчезнат в следващите 10 години "

Unknown каза...
13 април 2009 г. в 16:52

Добре де, като знаят, че тези животни са изчезващ вид и като немалка част са в развити държави, защо не се хванат и да ги размножават и отглеждат изкуствено няколко години, като поетапно ги пускат в природата? Така само да се установява нещо е безмислено. Иначе тръбят западните страни, че са постигнали какви ли не неща в екологията, а не могат да спасят няколо вида животни.

Unknown каза...
13 април 2009 г. в 22:32

Много е просто - тези животни изчезват, защото изчезва естествената им среда. Няма да има природа, в която да ги пуснат.

Unknown каза...
13 април 2009 г. в 22:34

Много е просто - тези животни изчезват, защото изчезва естествената им среда. Няма да има природа, в която да ги пуснат.

Публикуване на коментар

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com