понеделник, 20 април 2009 г.

10-те научно разкрити мистерии: 8.Играта на шах

5 comments
Шахът радва милиони хора по света от над повече от 400 години. От 1989 година насам компютри работят по това да разгадават всичките 500 милиарда милиарда хода на играта. През 1992г. компютър успява да победи световният шампион Marion Tinsley- най-добрият шахматист живял някога. Tinsley не е губил нито един шампионатен мач. През 2007-ма година най-накрая компютърната програма Chinook успява да разгадае мистерията на огромния брой ходове в шахмата. Компютъра е направен е Университета в Alberta и може да изиграе перфектната игра на шах. Компютъра може да разпознава всяко едно движение в играта на шах и да намира неговото перфектно противодействие. Ако нито един от играчите не прави грешка, играта ще приключи наравно, независимо от предимството на белите фигури в началото на играта.

Още от поредицата Тук







-----------------------------------------------------------------------------------

Comments

5 comments to " 10-те научно разкрити мистерии: 8.Играта на шах "

Keep Walking! каза...
29 май 2009 г. в 20:18

Личи си, че този, който е писал това, и малко понятие си няма от шахмат.
Първо - в момента най-силната програма за игра на шах е Rybka 3. И все още е далеч от нивото, с което, чрез брут форс може да разпознава всички ходове.
Второ - този дето уж е най-добрия за всички времена, не съм го и чувал. А всички знаят кой е най-добрият - Гари Каспаров. Последният загуби от компютърна програма, която е доста по-слаба от сегашните, но задвижвана от уникален суперкомпютър на IBM.

Anelia каза...
29 май 2009 г. в 20:42

Прочети в Wikipedia за Marion Tinsley. Няма нито една загуба.

dodo каза...
24 юни 2009 г. в 4:14

Информацията е напълно вярна с изключение, че се отнася до играта на checkers, а не шах. Решаване на всички ходове на играта на шах все още е в полето на научната фантастика, що се отнася до чекърс, действително Chinook играе перфектна игра.

alias_dgk каза...
14 юли 2009 г. в 15:46

А някой забеляза ли в Wikipedia, че този човек не е играл класически шах, а нещо от рода на руските шашки. Погледнете дъската с фигурите по-внимателно. Първо се запознайте с действителните факти и тогава пишете кой е най-добрият шахматист. С лека ръка зачеквате Каспаров, Карпов, Фишер, Спаски, Капабланка, Алехин, Веско Топалов, Ананд и още много други, които играят КЛАСИЧСКИ ШАХ.

Лъчезар П. Томов каза...
6 февруари 2010 г. в 9:33

Checkers, ne chess, Боби фишер е най - великият нА ШАХ, не Каспаров

Публикуване на коментар

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com